Varför blygdläppsförminskning

Det finns många framförallt yngre flickor och tjejer som skäms över sina synliga blygdläppar och som därför vill göra en blygdläppsförminskning, kanske har dom inte sett så många andra tjejers blygdläppar så dom är osäkra över hur dom ska se ut. Dom tycker att just sina egna blygdläppar ser konstiga ut utan att egentligen veta vad som anses som normalt. Det finns ingen norm för hur blygdläppar ska se ut, däremot finns det olika ideal som med allt annat. Men även om en del inte gillar utseendet av sina blygdläppar så är inte det kosmetiska den vanligaste anledningen till ingreppet. De flesta väljer att göra en operation när de lider av att de är för stora eftersom de lättare får skavsår vid aktiviteter (ridning, cykling, samlag) eller att de skaver mot underkläderna men också för att de oftare drabbas av svamp i underlivet.

Vanliga intima ingrepp

De vanligaste intima ingreppen en kvinna/tjej brukar göra är:

  • Blygdläppsförminskning – som innebär att vävnad skärs bort från de inre blygdläpparna
  • Klitorislyft – där huden som är över och omkring klitoris helt enkelt skärs bort
  • Slidförsnävning – här tas vävnad från vaginans bakvägg bort och sedan sys vävnadslagren ihop
  • Fettsugning av venusberg – (yttre blygdläppar) här sugs allt överskottsfett bort

Att man har blygdläppar som hänger utanför de yttre blygdläpparna är faktiskt helt normalt, hur onormal man än kan känna sig så finns det många andra tjejer/kvinnor i samma situation. Till viss del kan du själv lära dig att hantera problemen med stora blygdläppar så det minskar risken för att det kan göra ont vid till exempel samlag.

Blygdläppsförminskning via landstinget

Om du uppfyller landstinget krav för operation kan du få ersättning för kostnaden av till exempel en blygdläppsförminskning. Det som ska uppfyllas är att den som söker ska ha psykiska men av sitt bekymmer. Att den personen lider svårt fysiskt eller psykiskt på grund av det de upplever som avvikande. Landstinget har infört hårdare restriktioner när det gäller kosmetiska operationer så det är inte helt lätt att bli godkänd för en blygdläppsförminskning. Men det skadar inte att försöka, mår du så dåligt av att du har för stora blygdläppar så ska du självklart se till att få hjälp med detta. Kanske blir du tvungen att finansiera operationen själv men ibland kan det vara det enda rätta.

Kommentarer är stängda.